Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Достроковий вихід на пенсію: для кого можливо й за яких умов

Достроковий вихід на пенсію: для кого можливо й за яких умов

Шановні ковельчани, хочемо нагадати вам про можливості отримання пенсійних виплат. Основною умовою призначення пенсії є страховий стаж. Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше як 25 років. До 2028 року щорічно з 1 січня розмір необхідного страхового стажу буде зростати на 1 рік. Отже з 1 січня 2020 року - 27 років, а вже на 1 січня 2021 року – 28 років. З 1 січня 2028 року необхідний страховий стаж становитиме 35 років.
 
Проте є умови, за яких можна отримати пенсійні виплати достроково і за наявності меншої кількості років стажу. 
 
Зокрема, жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку та матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому особами  з інвалідністю з дитинства є також діти у віці до 18 років.
 
Таким чином, для дострокового виходу на пенсію матері дитини з інвалідністю обов'язковими умовами є:
- вік матері - не менше 50 років;
- страховий стаж матері - не менше 15 років;
- дитина щонайменше до 6 років виховувалася в сім'ї;
дитина має статус особи  з інвалідністю.
 
Для оформлення документів на призначення (перерахунок) пенсій матерям осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку - на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.
 
Визнання особи з інвалідністю з дитинства або дитини з інвалідністю засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.
 
Якщо дитина визнана дитиною з інвалідністю після досягнення шестирічного віку або особою з інвалідністю з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається відповідно висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку.
 
Якщо у вас склалися зазначені умови та наявні необхідні документи, ви можете скористатися правом призначення пенсії на пільгових умовах.
 
Будь-яку довідкову інформацію вам нададуть фахівці головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області за телефонами гарячих ліній, розміщеними на інформаційній сторінці головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області (https://www.pfu.gov.ua/vl)».
 
Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області 
 

Читайте також:

03 вересня 2020
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти