Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Олег Кіндер: Нам є чим пишатись, що вдосконалювати, над чим працювати

Олег Кіндер: Нам є чим пишатись, що вдосконалювати, над чим працювати

Шановні ковельчани! 

29 років день за днем ми будуємо власну державу. Саме нам із вами випала відповідальна та, разом з тим, почесна місія – брати у цьому участь. Нам є чим пишатись, що вдосконалювати, над чим працювати. 

Сьогодні у Ковелі робиться чимало, щоб місто ставало комфортнішим для життя, привабливішим. Думаю, це помічає кожен, хто тут живе і приїжджає до нас в гості. Ковель посідає достойне місце у рейтингу міст України.

Цьогоріч через епідемію коронавірусу ми не відзначали День Ковеля. Відповідно не акцентували увагу на основних досягненнях громади, здобутках щодо розвитку Ковеля. Вважаю, що це доречно зробити до найбільшого державного свята – Дня Незалежності.

Карантин вніс суттєві корективи у наше життя. Міській владі довелось адаптували роботу до нових умов. Серед пріоритетів стало вирішення усіх нагальних питань щодо протидії поширенню коронавірусу, виділення коштів на засоби індивідуального захисту, тести, дезинфікуючі, допомогу медикам, організовано їх доїзд до лікувальних закладів. 

Принагідно дякую всім нашим медпрацівникам та службам, які забезпечували життєдіяльність міста, за професіоналізм, терпіння, витримку та колосальну працю, яку їм доводилося виконувати, а містянам – за розуміння, відповідальність стосовно дотримання карантинних обмежень.

Вперше за п’ять років у Ковелі спостерігається негативна динаміка щодо надходження основних бюджетоформуючих складових загального фонду міського бюжету. За підсумками першого півріччя місцева казна недоотримала податків та зборів на загальну суму понад 7 мільйонів гривень. 

Через протиепідемічні вимоги значна частина суб’єктів господарювання частково скоротила або припинила свою діяльність, це теж вплинуло на ситуацію із бюджетом. Водночас, розуміючи економічні складнощі підприємців, їх тимчасово звільнили від орендної плати. Була утворена і дієво спрацювала комісія для надання коштів, спрямованих на фінансування допомоги суб’єктам підприємництва на компенсацію втрат за період карантину. 121 ФОП отримає грошову підтримку. З міського бюджету на це виділено майже 200 тисяч гривень.

Зваживши на реальні фінансові можливості, деякі плани довелося змінювати, частину проєктів призупиняти. При тому, ми розуміли, що житлово-комунальне господарство, освіта, медицина мають функціонувати на належному рівні, їх необхідно підготувати до осінньо-зимового періоду, до нового начального року, продовжити будівництво розпочатих об’ктів.

Здійснено термомодернізацію третьої школи, облаштовано нові санвузли у дванадцятій, на завершальній стадії капітальний ремонт спортивного залу гімназії, поточні – у ДНЗ №9, №13, №6, СШ №3. Виділені гроші на забезпечення усім необхідним закладів освіти, аби вони організовано могли запрацювати 1 вересня.

Варто відзначити, що наші педагогічні колективи доклали всіх зусиль щодо завершення навчального процесу. Успішно закінчили школу 366  випускників. З них 61 – з відзнакою. У скарбничці одинадцятикласників - 46 золотих та 15 срібних медалей. Найбільше у вихованців ліцею № 7 – 12. Чудовий результат також продемонстрували випускники спеціалізованої школи № 3 – 11 нагород та діцею № 1 – 9. Високі бали набрали наші медалісти під час ЗНО. Такі досягнення – переконливі свідчення високого професіоналізму ковельських вчителів та неабияких старань учнів.

Незважаючи на дистанційну форму роботи, всім працівникам освітніх установ та закладів позашкільної освіти у повному обсязі виплачено заробітну плату.

Ми розуміли проблеми батьків, особливо працюючих, які змушені були шукати варіанти догляду за дітьми. Як тільки стало можливим, зразу ж відновили роботу трьох чергових дитячих садків. 

Нікого не потрібно переконувати, що життя і здоров`я людей – найбільша цінність. Постійно докладаємо зусиль, аби ковельчани отримували необхідну медичну допомогу у достойних умовах. 

Практично у лікарні відремонтували всі відділення, значні фінансові ресурси спрямовувались на закупівлю медичного обладнання. Багато приїжджало і приїжджає знаменитих лікарів у наше МТМО, і всі вони відзначають, що ковельська лікарня — одна з кращих в Україні. Нещодавно на завершення капітального ремонту операційного блоку виділено понад мільйон гривень. 

З червня минулого року не стихають роботи на стадіоні «Локомотив». Певну суму коштів на нього місто отримало у рамках програми транскордонного співробітництва ЄС “Польща-Білорусь-Україна”. Та все ж основну частину грошей на будівництво спрямовано з міського бюджету. 

Найближчим часом має надійти другий транш європейських коштів. До кінця жовтня думаємо завершити першу і другу чергу будівництва. Усі приміщення майже готові, на фінальній стадії - внутрішнє оздоблення. Тут розміститься й станція юних туристів, є прекрасний зал для занять хореографією, проведення конференцій. Передбачені роздягальні для спортсменів. 

Виготовлена проєктно-кошторисна документація для будівництва третьої черги – футбольного поля та спортивного ядра стадіону.

Хочемо поруч розчистити русло річки Турії. Триває погодження процедурних питань. 

На сесії затверджено план реконструкції парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Варто сказати, що враховані пропозиції ковельчан, висловлені пі час обговорення містобудівної документації. 

Міська влада підтримує і високо оцінює громадські ініціативи. Висловлюю вдячність підприємцям та громадянам, які організували роботи та вишукали кошти на відновлення вхідної арки і реконструкцію вбиральні у парку імені Шевченка. Запевняю, що влада докладе зусиль для її функціонування та утримання. 

У місті здійснено чималий об’єм робіт з благоустрою. Зокрема, облаштоване сучасне освітлення на кількох вулицях. Це – Степана Бандери, 40 років Перемоги, Шевченка, Левицького, Міцкевича, Грушевського.

Передбачені кошти на продовження реконструкції вулиці Відродження, нещодавно розпочато капітальний ремонт на Павлова та Вітовського, які ведуть до пологового будинку. Що дуже радує, майже 10 мільйонів отримали на ці об’єкти з обласного бюджету за рахунок державної субвенції. Закінчили роботи на 40 років Перемоги - на відрізку від Володимирської до тринадцятої школи.

Прагнемо виконати взяті на себе перед ковельчанами зобов’язання. Впродовж останніх років продовжували будівництво мереж для забезпечення централізованим водопостачанням мешканців другого Ковеля. На 16 вулицях вони вже прокладені.

Нині водогін будують на Чигиринській, Братуня, Батуринській, Костомарова, Генерала Юрія Тютюнника. У нинішньому році у бюджеті міста на це передбачено 1,5 мільйона гривень, а впродовж всього часу з місцевої казни на ці потреби освоєно понад 13 мільйонів гривень. Сподіваюсь, з часом цією послугою буде охоплений весь мікрорайон.

Триває й модернізація системи водопостачання Ковеля. Місто інвестувало значні фінанси на модернізацію виробничих процесів, реконструкцію мереж, прокладання нових водогонів, поліпшення матеріально-технічної бази водоканалу. Це дозволило поліпшити комфорт містянам, а підприємству - зменшити понаднормативні втрати води, покращити її якість, створити кращі умови праці робітникам, досягнути економії ресурсів.

Нині ведеться реконструкція свердловин. Варто зауважити, що на більшості з них вже працює новітнє устаткування. Проведено заміну зношених водопідйомних труб на нержавіючі, насосного обладнання, встановлено програмне забезпечення від провідних європейських виробників. На модернізацію водогонів з міського бюджету використано понад 7 мільйонів гривень. 

Здійснено оновлення сміттєсортувальної лінії, яка функціонує на полігоні твердих побутових відходів. На сьогодні вона здатна пропустити 50 кубів сміття за 40 хвилин. З часом тут хочуть встановити нове більш потужне обладнання та збільшити кількість робочих місць.

Це надзвичайно актуальний для Ковеля проєкт. Навіть якщо одна з десяти машин з відходами не буде вивантажена на полігоні, то можна уявити, на скільки менше їх буде в рік. Місто зацікавлене у тому, щоб у ТзОВ "ЕКО-СФЕРА НОВАЦІЙ" все вийшло. 

Серед завдань, які вирішуємо - впровадження роздільного збору сміття. Необхідними контейнерами забезпечуємо мікрорайони міста. Вони розраховані на сортування скла, паперу, пластику та інших відходів. Майданчики з баками уже  облаштовані  у мікрорайонах  Володимирської, 40 років Перемоги, Сільмашу та у центральній частині міста. 

Зараз важливо, аби всі відповідально ставились до сортування сміття та викидали його у контейнери лише за призначенням.

Територія Меморіалу Слави у Ковелі давно потребує осучаснення. До Дня визволення міста комунальники тут висадили майже 400 різноманітних багаторічних квітів, кущів, дерев. Клумбу зробили всесезонною, аби у різні пори року тут було зелено і гарно. Нещодавно здійснено поточний ремонт стели, на якій викарбувані імена загиблих воїнів у роки Другої світової війни, хоча цей об’єкт потребує капітальної реконструкції. 

Пішли назустріч ковельчанам, котрі відвідують басейн у КДЮСШ імені Є. Кондратовича і неодноразово просили відремонтувати роздягальні та душові. Тут працюють будівельники, чимало зроблено силами колективу.

Крім того, у школі на першому поверсі капітально лагодять санвузли. Приємно констатувати, що щороку на заклад виділяються кошти. І школа стала сучасною, об’єктом, який прикрашає місто. А її вихованців знають далеко за межами Ковеля.

Ось і нещодавно наші веслувальники повернулися з міста Дніпра переможцями і призерами чемпіонату України. Ковельські спортсмени здобули 34 медалі - 12 золотих, 7 срібних та 15 бронзових. Молодці! 

У місті у повному об’ємі фінансуються програми, спрямовані на підтримку людей, яких спіткали життєві труднощі та проблеми зі здоров’ям. Надається матеріальна допомога ковельчанам з онкозахворюваннями і вперше містянам, які проведено трансплантацію.  Отримують кошти від міста родини, діти яких мають рідкісні  недуги. 

Ветеранам АТО/ООС та сім’ям загиблих виділялось фінансування на лікування, забезпечення безкоштовними медикаментами. З початку року на це використано з місцевої казни понад 100 тисяч гривень. Надавалась грошова допомога на соціальну підтримку родин. Передбачені кошти на санаторно-курортние оздоровлення, реабілітацію, професійну перепідготовку учасників бойових дій.

Згадані категорії звільнено від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій незалежно від форми власності житлового фонду. Отримують грошові виплати до дня народження діти загиблих героїв.
 
У Ковелі діє міська цільова програма “Житло для молоді на 2020 рік”. Передбачено обсяг фінансових ресурсів, необхідних для її реалізації, у розмірі майже 1,2 мільйона гривень.

Сім’ї та одинокі ковельчани молодіжного віку мають можливість отримати пільговий довготерміновий кредит на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. З цього приводу звернулися двоє мешканців міста, які перебувають на квартирному обліку. Вони стали претендентами на отримання позики.

Навіть у таких непростих умовах нам разом – владі та громаді - вдалося зробити немало. Переконаний, що така співпраця дозволить впровадити ще чимало важливих програм, досягти хороших результатів.

У переддень свята сердечне спасибі всім мешканцям міста за працю, любов до рідного Ковеля, своєї країни. Слова шани і вдячності - нашим військовим. Низький уклін матерям та батькам, які виховали патріотів. 

Дорогі земляки прийміть найщиріші вітання з Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України! Нехай об’єднує нас любов до рідної землі. Кожній родині – зичу щастя, здоров’я, радості і добра. Миру всім нам, порозуміння і згуртованості!

З Днем Незалежності!

Слава Україні!

Читайте також:

21 серпня 2020
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти