Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Ковельський міський голова прозвітував перед громадою

Ковельський міський голова прозвітував перед громадою

Сьогодні, 25 січня, міський голова Олег Кіндер звітував перед громадою про роботу за 2018 рік. Зустріч пройшла в Палаці учнівської молоді.
У своєму виступі Олег Олексійович поінформував про результати роботи у всіх сферах міського господарства, доповів про виконання міського бюджету та зупинився на інших, не менш важливих питаннях життєдіяльності міста.

Зроблено певний позитивний поступ у благоустрої, матеріальному зміцненні спортивної бази Ковеля, медичних, освітніх та культурних закладів, соціальному захисті населення. Однак, багато із запланованого ще чекає на своє вирішення.

Олег Олексійович подякував за підтримку та допомогу членам виконкому, депутатам міської ради, усім небайдужим людям, які докладають чимало зусиль для розвитку міста.

По завершенню виступу очільник Ковеля майже годину відповідав на запитання. В основному вони стосувались благоустрою міста.

Подаємо повний текст звіту міського голови Олега Кіндера за 2018 рік.

Дорогі ковельчани!

Дякую кожному, хто вже 8 років схвалює і критикує мою діяльність. Спасибі вам за довіру, підтримку, мудрі поради, конструктивну критику, за активну громадську позицію.

Не буду нарікати на те, що минулий рік був складним. Як відомо, простих у нас в Україні не буває.
Тому ми не будуємо нереальних планів, а відштовхуємось від того, що дозволяє наш бюджет. На щастя, з кожним роком фінансові ресурси міста є вагомішими.

Торік ми отримали власних коштів 311 мільйонів гривень, що на понад 53 мільйони більше, ніж у 2017.
  Основним джерелом залишається податок на доходи фізичних осіб – це половина наших надходжень. Приріст до відповідного показника 2017 року становить 30 відсотків, що свідчить про суттєве зростання заробітної плати як у господарській, так і у бюджетній галузях.

Завдяки сумлінному дотриманню суб’єктами підприємництва вимог чинного законодавства у сфері обігу підакцизних товарів міський бюджет поповнився майже на 24 мільйони з реалізації тютюнових виробів та алкогольних напоїв. Забудовники переказали до міської казни 3 мільйони гривень.

Порівняно з 2017 роком суттєво, на 17 мільйонів, зросли надходження земельного податку та орендної плати за землю. Від оренди та продажу комунального майна отримано 2 мільйони.

Збільшення власних доходів досягнуто також за рахунок сплати єдиного податку від суб’єктів малого підприємництва – це 38 мільйонів, зростання становить 10 мільйонів.

Фінансові ресурси – це можливість інвестувати у розвиток міста. Зокрема, торік на житлово–комунальну галузь було спрямовано 62 мільйони гривень.

Значну частину коштів використано на капітальний та поточний ремонти доріг. Я був би дуже радий, якби всі наші автошляхи були такими як нині вулиця Олени Пчілки, де зроблено все від “а” до “я” - замінено мережі, влаштовано водовідведення, проїжджу частину та тротуари викладено з бруківки. Вулицю прикрашають стильні ліхтарі з символікою міста, а родзинкою тут стала алея сакур.

Але 187 кілометрів наших доріг одразу так кардинально змінити ми не можемо, тому прокладаємо і асфальтове та білощебеневе покриття.
Серед вагомих здобутків минулого року хочу відзначити і ремонт вулиці 40 років Перемоги (відрізок біля ДНЗ №8). Термін експлуатації покриття там давно минув. Це було зрозуміло не тільки документально, але й візуально. Тепер діти до свого улюбленого садка зі своїми батьками, дідусями, бабусями можуть потрапити, йдучи новим тротуаром, чи приїхати по хорошій дорозі.

Відповідно до плану розвитку цього мікрорайону цьогоріч буде проводитись капітальний ремонт вулиці 40 років Перемоги - від НВК № 13 до Володимирської. Крім асфальтування буде здійснено реконструкцію мереж водовідведення.

Через наше місто проходить дорога міжнародного значення М-19. І там є зрушення. Врешті вдалось розпочати капітальний ремонт вулиці Тимошенка. І що дуже важливо, він здійснювався на умовах співфінансування. Загальна вартість - майже 13 мільйонів гривень. З них — 6 мільйонів —кошти міського бюджету, решта — обласного. Цього року цей об’єкт ми завершимо.

Бюджет міста зростає, збільшуються видатки на житлово–комунальну галузь. Все це є досить оптимістично, але разом з тим зрозуміло, що на все фінансів не вистачає. Тому часто роботи на одному об’єкті проводяться у кілька етапів. Зокрема, капітальний ремонт вулиці Симоненка було розплановано на три роки. У 2016 асфальт прокладено від Стуса до двох навчальних закладів – ЗОШ №12 та ДНЗ №9.

Торік відремонтували відрізок дороги до вулиці Миколайчука. У 2019 заплановано заасфальтувати ще одну частину - до вулиці Грабовського.
Не дуже привабливою зараз у нас є вулиця Відродження. Прошу вибачення у водіїв, пасажирів, мешканців за тимчасові незручності. Там теж роботи будуть виконуватись поетапно. Ви уже всі бачили, що зроблено роздільну смугу, встановлено бордюри, ліхтарі. 8 з половиною мільйонів передбачено на продовження реконструкції у нинішньому році.

Зросли вдвічі видатки на поточний ремонт доріг — до 15 мільйонів гривень. За ці кошти здійснено ремонт асфальтованих вулиць, чималу суму використано на влаштування білощебеневого покриття на ґрунтових дорогах. Охопили 12 вулиць. Однак, ці дороги потребують щорічного утримання.
Не все заплановане вдалось реалізувати. Зокрема, на тих вулицях, де у 2017 році прокладались водогони — це другий Ковель, хотіли торік облаштувати білощебеневе покриття. Поки воно зроблено на Крилова, Північній, Богдана Хмельницького, частково - Івана Миколайчука.
Тож першочергово у 2019 році будуть проводитись роботи на тих вулицях, де є мережі водопостачання ( мікрорайон Ковеля-2) та там, де зроблено водовідведення — Назарія Яремчука, Лермонтова. Як було обіцяно, працюватимуть бригади і в районі вулиць Черняховського — Відродження.
Дбаємо і про оновлення прибудинкових територій. За попередні роки зробили 6 дворів в різних мікрорайонах міста.

Торік здійснено ремонт біля будинку № 91а на вулиці Володимирській. Тут повністю знято старе неякісне асфальтове покриття, відокремлені зони для пішохідних доріжок, проїжджої частини. Уже традиційно для цього використано бруківку. А ще — облаштовано місця для клумб біля під’їздів. Мешканці - молодці, одразу подбали, аби там цвіли квіти.

У 2019 у Ковелі теж плануємо оновити кілька об’єктів. З врахуванням уже проведених робіт у попередні роки, було прийнято стратегічне рішення - відремонтувати прибудинкові території на Володимирській, 85 та 40 років Перемоги,17.

Зокрема, у цьому мікрорайоні уже поряд благоустроєні двори і логічно привести до ладу інші території. Крім того, на Володимирській, 85 є проблема підтоплення. Тут необхідно терміново провести реконструкцію водовідведення.

Такі ж питання потребують вирішення на 1 Грудня, 2 та 4. Ці об’єкти теж є у планах на цей рік.

Проводимо заходи з реконструкції й утримання мереж вуличного освітлення. Тут питання енергоефективності на сьогодні є пріоритетним, адже тепер за цю послугу місто платить за повним тарифом.

Торік завершено реконструкцію вуличного освітлення з влаштуванням світлодіодних, енергоефективних світильників вітчизняного виробника на вулицях Сагайдачного, Володимира Кияна, Олени Пчілки.

У 2019 ці роботи будуть здійснені на Івасюка, Ветеранів і Театральній.

Першочергово у місті будуть реалізовуватись проекти на умовах співфінансування з жителями того чи іншого мікрорайону. Хорошим прикладом такої співпраці стало облаштування мереж централізованого водопостачання на вулицях Квітневій, Волинській, Вишневій. Їх загальна кошторисна вартість 600 тисяч гривень. З міського бюджету було виділено лише 220 тисяч, а дві третіх суми інвестували в цей проект люди, які там живуть.
Вітаю таку ініціативу і закликаю ковельчан бути господарями свого міста. Кому, як не нам, дбати про свій комфорт і затишок.

Продовжуючи тему водогонів, нагадаю, що за ці останні два роки ми зробили велику справу щодо забезпечення централізованим водопостачанням мешканців другого Ковеля. Це з тієї серії: не було би щастя, та нещастя допомогло.

На ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, яку було спричинено Ковельською філією ветсанзаводу, місто отримало значну суму коштів від держави. Більшу частину грошей і використали на прокладання вуличних мереж та будівництва водогону від станції другого підйому по вулиці Володимира Кияна до мікрорайону Ковель-2.

Проте і внесок міста є досить вагомим. Лише торік з міської казни на ці потреби спрямовано майже 10 мільйонів гривень.
На сьогодні на 16 –ти вулицях є мережі. У нинішньому році мешканці зможуть звернутись у “Ковельводоканал” та взяти технічні умови на приєднання до системи централізованого водозабезпечення.

На цьому ми зупинятись не будемо. Відповідно до взятих міською владою зобов’язань до 2020 року заплановано прокласти водопровід й на інших вулицях санітарно-захисної зони. У бюджеті на цей рік передбачено півтора мільйона гривень.

З року в рік Ковель потерпає від підтоплень. Причиною цього є природні та людські фактори. Минулої весни проблема особливо загострилась.
Щоб цьому зарадити, було здійснено ряд заходів. Варто зауважити, що депутатами було затверджено відповідну Програму на 2018 рік, на яку з міського бюджету спочатку буде спрямовано 630 тисяч гривень. А потім видатки збільшили до мільйона.

Уже є певні успіхи. За ці кошти було відновлено існуючі мережі водовідведення у мікрорайоні Ковеля-2. На Ярослава Мудрого розчищення канави та облаштування мереж дало змогу вчасно відводити воду з-під залізничного мосту, де вона традиційно збиралася під час злив.

Відчули результат і мешканці Холмської, Данила Галицького та дотичних до них вулиць. Тут давно людям дошкуляла вода, тому ще кілька років тому було прийняте важливе рішення – відновити мережі водовідведення. У 2016 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію і у 2017 виконані роботи від Холмської до Волинської. Торік продовжили будувати мережі від Волинської до Данила Галицького. Це обійшлось міському бюджету у 800 тисяч гривень. У результаті рівень води у цьому мікрорайоні було фактично понижено на 80 сантиметрів.

Такими ж роботами було охоплено вулиці Назарія Яремчука, Лермонтова, провулок Лермонтова. Водовідведення на Луговій — це і можливість мешканцям вулиць Федьковича, Червоного Хреста, Зеленої та Жуковського під’єднати свої обійстя до збудованої мережі.

Також було влаштовано водовідведення і на вулиці Ветеранів. Сподіваємось, це дасть змогу розв’язати проблему підтоплень у цьому мікрорайоні, зокрема, це стосується гаражного масиву та Брестського ринку .

Ще однією проблемою для міста стало його прибирання, адже впродовж року ми з певних на те причин не могли провести тендер на цю послугу. Наші комунальні служби все ж намагались підтримувати порядок на вулицях. Тривалий час ми виділяли на це кошти з резервного фонду.

У цьому році уже проведено тендерні процедури та визнано переможця на виконання послуг з санітарного прибирання міста та утримання місць загального користування.

На конкурсних умовах отримали право на вивезення твердих побутових відходів на території міста впродовж п’яти років РЖКП№1 та РЖКП№2.
Крім того, працюємо над тим, щоб встановити баки для роздільного збору сміття у різних мікрорайонах міста. Розпочали з Володимирської. Тут важливо, щоб і культура наших ковельчан не накульгувала. Я не розумію людей, які без жодних на те причин засмічують наше місто, викидають пакети через п’ять хвилин, як від’їжджає сміттєвоз.

І сьогодні соціальні ролики, які відзняли українські артисти, мабуть, потрібно показувати цілодобово, щоб нарешті всі зрозуміли, що Європа починається з кожного з нас.

Аби наші діти були кращими і більш свідомими за дорослих ковельчан, у нинішньому році у школах міста запроваджуємо екологічні проекти. У їх рамках і будемо навчати школярів культурі поводження зі сміттям, правилам їх сортування. Нещодавно я підписав угоди з керівниками двох закладів, де уже працюють в цьому напрямку.

Але хочу закликати усіх ковельчан – давайте разом подбаємо, щоб наше місто було чистим і привабливим, щоб ми стали прикладом для усієї України.

Впродовж останніх років дуже багато зроблено для розвитку комунальних підприємств, їх модернізації.

Зокрема, міська влада стратегічно підійшла до питання теплопостачання. Уже встановлено двадцять котлів на альтернативному паливі. Постійно проводимо заміну тепломереж, реконструкцію котелень. У нинішньому році чималі кошти спрямуємо на об’єкт на вулиці Володимирській.

Купувати техніку, проводити ремонтні роботи, заміну технологічного обладнання вдається завдяки інвестпрограмам — отриманим коштам від надання додаткових послуг та завдяки фінансуванню з міського бюджету.

Разом з тим, це не лягає на плечі ковельчан, адже у тариф закладено нульову рентабельність.

Ковельводоканал у 2017-2018 роках отримав від міста майже 30 мільйонів гривень. Адже і нові мережі, які збудовані у Ковелі останнім часом, про які я уже говорив, теж будуть передані на його баланс.

Крім того, автопарк підприємства за останні п’ять років було оновлено на 8 одиниць.

Автокран і два самоскиди куплено для «Ковельтепло». І по одному сміттєвозу отримали РЖКП 1 та 2, для КП «Добробут» придбано після повного капремонту бульдозер Т-170, нещодавно - новий універсальний автомобіль МАЗ. Його ви уже могли бачити на вулицях Ковеля під час снігопадів.
У всіх сферах прагнемо до якісних змін. Хочеться, щоб ковельчанам було зручно у своєму місті. Широкий спектр питань мешканці можуть вирішити, звернувшись до центру надання адміністративних послуг.

Вони охоплюють сфери регулювання земельних відносин, будівництва, архітектури, підприємництва, соціального захисту, здійснення правочинів із нерухомим майном, реєстрації бізнесу.

Тут можна отримати витяг з Державного земельного кадастру, здійснити реєстрацію місця проживання.

Сьогодні у Центрі здійснююється прийом документів з 165 адміністративних послуг. Впродовж 2018 року розглянуто понад 35 з половиною тисяч заяв від громадян та суб’єктів господарювання. До міського бюджету надійшло понад 592 тисячі гривень адміністративного збору.
У жовтні минулого року розпочав роботу сектор біометричних документів, для потреб якого було облаштовано належне приміщення, створено канал захищеного зв’язку та придбано дві робочі станції.

Встановлено спеціалізоване програмне забезпечення для оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з електронним носієм та паспорта громадянина України у формі картки.

За цей період адміністраторами сектору прийнято 884 відвідувачі. За надання згаданих послуг до місцевого бюджету перераховано 123 тисячі гривень.

У Ковелі за останні кілька років зроблено багато для зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти. Приємно, що депутати завжди виважено підходять до вирішення питань. І сьогодні можна з впевненістю сказати, що освіта для Ковеля – це пріоритетний напрямок у його розвитку. Місто думає про своє майбутнє уже сьогодні.


Минулого року на поточні та капітальні ремонти закладів з бюджету розвитку використано понад 9,5 мільйона гривень. Завдяки цьому вдалось вирішити чимало господарських питань.

Як і планувалось, нові покрівлі зроблено на будівлях п’ятої, дев’ятої та тринадцятої шкіл. Такі ж зміни відбулись у другому та восьмому садках. Проведено повне оновлення харчоблоку в дошкільному закладі №1. Здійснено чимало поточних ремонтів, закуплено необхідне обладнання.
У Ковелі майже завершено заміну вікон на енергоощадні в дитсадках. З цим нам серйозно допоміг народний депутат Степан Івахів, якому вдалось залучити кошти з державного бюджету. Немалі фінансові ресурси було спрямовано і з міської казни.

Проводимо цю роботу й у школах. Торік у Ковель надійшло понад три мільйони гривень з державного бюджету. Їх було використано на заміну віконних конструкцій у міській гімназії та НВК №13.

В кінці минулого року місто знову отримало від держави — майже півтора мільйона гривень. За ці кошти будуть повністю замінені вікна у невеликих школах – другій, п’ятій, шостій та восьмій. У шести – частково.

Але головним для педагогічних працівників залишається освітній процес. У нашому місті успішно реалізовується проект “Нова українська школа”. Найменших учнів забезпечено усім необхідним. Придбано нові меблі, обладнання, дидактичні матеріали.

Аби заохотити обдарованих дітей, запроваджено стипендію міського голови. Торік її отримували 56 школярів. Думаю, за результатами олімпіад і в цьому році ми фінансово відзначимо наших переможців.

Чудовим стимулом для роботи вчителів є конкурс “Успішний педагог”, який другий рік поспіль проходив у місті. Його переможці нагороджені преміями у розмірі 14 тисяч гривень. Конкурс є дієвим інструментом популяризації наших прогресивних педагогів, які йдуть у ногу з часом і впроваджують новітні практики.


В кінці року педагогічним працівникам були виплачені преміальні. У бюджеті на цей рік теж передбачено на це фінансовий ресурс до професійного свята.

Ковель є лідером на Волині з впровадження медичної реформи. Зокрема, тут найшвидше було реалізовано усі процедурні моменти та створено Госпітальний округ.


Сьогодення вимагає і відповідних умов в закладах охорони здоров’я, поліпшення матеріально-технічної бази. Ковель може по праву пишатись зробленим.

У 2018 році важливою подією для наших медиків стало відкриття відділення ангіографії. І хоча сучасний апарат, вартістю у 605 тисяч доларів, було придбано за кошти Світового банку, аби “прописку” він отримав у нас, проведено було чимало перемовин і зустрічей, на яких інтереси ковельчан відстоював народний депутат Степан Івахів.

Місто теж долучилось до хорошої справи – на облаштування відділення з бюджету надали майже 4 мільйони гривень. З 20 листопада з допомогою ангіографа розпочали проводити перші операції, рятувати життя людей. Це – найважливіше.

Кілька років тому міська влада визначила одним із важливих напрямків роботи - створення належних умов у лікувальних закладах. З тих пір відремонтували та довели до сучасних стандартів більшість відділень центральної лікарні.

Нещодавно я побував на відкритті оновленого операційного блоку в пологовому будинку. Хочу відзначити, що був вражений якістю зробленого. Там передбачені усі зручності для спеціалістів. 

Ми уже погодили з керівництвом МТМО, що нинішній рік присвятимо саме цьому приміщенню. Дуже багато є задумів. У бюджеті передбачені на це кошти. Зокрема, півтора мільйона гривень - на оновлення четвертого поверху (там розташовані - реанімаційне відділення, операційна, акушерська, пологові зали ). Така ж сума виділяється на поліпшення умов у дитячій лікарні та влаштування у приміщенні пологового будинку дитячої поліклініки.
Досить багато в місті здійснено для поліпшення функціонування медичних установ, і тепер слово за персоналом, який повинен щодня своїми справами додавати авторитету ковельській медицині.

І наші фахівці досить активно працюють у цьому напрямку. Зокрема, днями у лікарні перебував генеральний директор інституту серця, відомий кардіохірург Борис Тодуров. Він провів майстер-клас для наших медиків. Під його керівництвом відбулось кілька планових операцій. А одна з них була терміновою. У жінки стався інфаркт на ринку, її привезла швидка. І наші та київські спеціалісти з допомогою ангіографа повернули її до повноцінного життя.

Я бачу, як наші ковельські лікарі прагнуть підвищити свій професіоналізм, вони вчаться, удосконалюють свої знання, їздять за досвідом в інші країни, до різних світил медицини.

І тому було прийнято рішення про запровадження міської премії з відзначення найбільш успішних працівників галузі охорони здоров’я. Влітку до Дня медичного працівника ми вручимо перші нагороди.

А для підтримки пільгових категорій населення міста, які потребують постійного лікування, а також для профілактики певних видів захворювань діє 6 медичних програм. Серед них - одна, яку ми запровадили нещодавно - це допомога онкохворим. Виділяємо кошти хворим на туберкульоз, діткам, які мають рідкісні захворювання.

Зараз модно вести активний спосіб життя, займатись спортом. Приємно, коли приходжу на нашу чудову набережну, а там люди бігають, грають у волейбол, батьки з дітворою змагаються.

У місті ми працюємо над створенням потужної спортивної бази. Лише за останні роки збудовано 4 міні-стадіони, відкрито новий тенісний клуб у третій школі, проведено реконструкцію стадіону «Верес».

У міському центрі «Спорт для всіх» весною буде завершено будівництво повноцінного великого поля, яке функціонуватиме у різні пори року. Варто сказати , що його спорудження здійснюється за кошти міського бюджету. На це було виділено майже півтора мільйона гривень. Штучне покриття придбав благодійний фонд «Патріоти Волині». Нині у центрі є два великих поля та два - для міні-футболу, одне – для пляжного футболу. Тут займається понад чотириста дітей, проходять різноманітні спортивні форуми. Хочу сказати, що аналогів такого комплексу на Волині точно немає, в Україні теж їх небагато.

Комплексна ДЮСШ імені Євгена Кондратовича стала окрасою мікрорайону. Зокрема, у 2017 проведено оновлення та утеплення фасаду. Торік продовжили ремонт приміщення та благоустрій прилеглої території. Кошти спрямували на ремонт цокольної частини.

Заклад було відкрито у 1994 році. Зрозуміло, що приміщення потребує оновлення, змін. Важливо створити якомога кращі та комфортніші умови для наших дітей, аби їм хотілось сюди приходити і займатись спортом.

Варто нагадати, що також впродовж останнього року для потреб спортсменів за рахунок місцевого бюджету було придбано нове спорядження та інвентар, комплекти форми.

Два роки поспіль згідно Положення у Ковелі виплачується одноразова грошова винагорода спортсменам та тренерам за високі спортивні досягнення. Торік сума коштів становила — 427 тисяч гривень.

Наше місто приймає турніри міжнародного та всеукраїнського рівнів. Безперечно, «візитною карткою» є традиційний мотокрос, веслування на байдарках і каное, кікбоксинг, жіночий бокс та вільна боротьба і, звісно, футбол.

У Ковелі кожен другий день проводяться змагання, графік досить щільний і насичений. Майже 14 тисяч чоловік взяли участь у спортивно-масових заходах.

Тож і спортивну інфраструктуру нам є для кого покращувати, зміцнювати матеріально-технічну базу. Маю велику надію, підкріплену уже конкретними домовленостями, на відродження стадіону «Локомотив». Напевно ви усі чули, що Ковель отримав європейські кошти на цей об’єкт — мільйон євро. Також плануємо отримати гроші з державного бюджету. 28 січня відбудуться торги і, сподіваюсь, буде визначений виконавець робіт. І дуже скоро від підготовчих моментів ми перейдемо до реалізації цього проекту.

Рік, що минув, для Ковеля був особливим. Ми відзначали 500-річчя надання місту Магдебурзького права. Чимало з цього приводу відбулось подій, проведено цікавих заходів. Хочу відзначити тут роль наших митців. Проймала гордість, коли у залі народного дому “Просвіта”, чи то на сцені, під час Дня міста наші місцеві актори, аматорські колективи перенесли нас у ті часи – п’ять століть тому. Це було неперевершено.

Уявляю, хоча, мабуть, не уявляю, скільки потрібно було провести репетицій, як все ретельно продумати, щоб досягти такого результату. Я задоволений, як творчо працюють наші працівники культури. Вони дивують своїм талантом, креативними ідеями, радують виступами.


Аби вони мали хороші комфортні умови для роботи, презентації своєї творчості, а глядачі з радістю приходили на їх заходи, впродовж кількох років ведеться реконструкція діючих і будівництво нових об’єктів.

Особливо хочу відзначити зміни, які відбулись в народному домі “Просвіта”. У 2017 було капітально відремонтовано фойє, глядацький зал, сцену. Торік завершили роботи.


Без сумніву, це вдала інвестиція для нашого міста. У «Просвіті» відбувається по кілька заходів на тиждень. Приїжджають до нас артисти з різних регіонів України, з-за кордону і приємно, що їх зустрічає вишуканий заклад культури.

На День міста у Ковелі відкрили новий сучасний комплекс під відкритим небом. Тепер у парку імені Лесі Українки є велика сцена, глядацький майданчик, спеціальні гардеробні, просторі підсобні приміщення. Встановлено огорожу та гарні світильники. І це не порівняти з тією літньою естрадою, яка там була раніше.

У новому році тут свою діяльність розпочне комунальний заклад молодіжний центр “Місто ідей”. Його створено з ініціативи ковельчан. Молоді люди прагнуть змін, самореалізації. Вони готові втілювати свої задуми в життя, ділитись знаннями, навичками, вони горять бажанням змінювати цей світ на краще. А ми їх підтримаємо у цьому.

Чимало зроблено для облаштування комфортних умов праці та навчання у школах естетичного виховання. Тут практично завершено ремонт класів та кабінетів для педагогів, актового залу.

Для потреб закладів культури купуємо нове сучасне освітлення, озвучення. Щороку кошти виділяються на придбання костюмів, інструментів.

Ми зустріли новий 2019 рік, на жаль, поки він для нас не став мирним. Війна продовжується і її темне крило не оминуло і наше місто. Ми стараємось як можемо підтримувати родини загиблих. На сьогодні всі сім’ї, які потребували житла, його отримали. Тут є співпраця влади усіх рівнів, благодійників. Торік у місто надійшла субвенція з державного бюджету на придбання шести квартир пільговим категоріям громадян. Їх придбали людям, які постраждали від війни і отримали інвалідність, також ветерану Афганської війни, учаснику бойових дій, який приїхав у наше місто зі сходу.
Багато ковельчан виконали свій обов’язок і повернулись додому. Непросто їм пристосовутись до реалій сьогодення та облаштувати своє життя і життя родини. Тож чим можемо, допомагаємо.

Постійно на контролі міської влади – питання щодо виділення учасникам АТО земельних ділянок. На сьогодні видано 326 дозволів. Ми постарались, аби цей процес був прозорим і чесним.

Відділом земельних ресурсів підготовлено відповідний пакет документів: Положення, Регламент, які затверджені рішеннями міської ради. Рішенням виконавчого комітету затверджено склад комісії, яка розглядає звернення учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та сімей, члени яких загинули під час АТО.

Ковель вперше запровадив і продовжує надалі програму щодо надання пільг учасникам АТО та членам сімей загиблих в частині звільнення їх від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій.

Діти з родин загиблих забезпечені безкоштовним харчування в школах та дошкільних закладах, звільнені від плати за відвідування секцій та гуртків та за відвідування басейнів комплексної ДЮСШ.

Ковельчани, які вирішили служити за контрактом, отримують одноразову фінансову допомогу у розмірі п’яти тисяч гривень.

Постійно ми допомагаємо хлопцям з коштами на лікування, виділяючи на це матеріальну допомогу за їх зверненнями.

Громадським та благодійним організаціям, які опікуються особами з інвалідністю, ветеранами війни, праці і Збройних сил України та іншими пільговими категоріями населення, теж надається фінансова підтримка

У Ковелі турбуються про дітей з особливими потребами. Фахову допомогу вони отримують у Центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та новоствореному інклюзивно-ресурсному центрі.

Хороший досвід цієї роботи має восьма школа, адже там дванадцятий рік поспіль навчаються діти з особливими освітніми потребами. Чимало у закладі зроблено для створення комфортних умов для цих школярів, адаптації до життя в соціумі. А нещодавно було придбано для учнів з порушенням опорно-рухового апарату новий сходинковий самохідний підйомник. На це з міського бюджету виділили 118 тисяч гривень.
Завдяки співпраці управління соціального захисту, служби у справах дітей, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з волонтерами, громадськими активістами, благодійниками реалізовано багато важливих ініціатив, організовано чимало заходів для людей з непростою долею, ветеранів АТО, родин загиблих героїв.
Шановні ковельчани!
З приємністю констатую, що у 2018 році завдяки спільним зусиллям влади та громади зроблено вагомий крок для розвитку нашого міста. Проблем ще теж у нас чимало. Тож маємо над чим працювати, до чого прагнути.

Є у нас порозуміння з депутатами, виконавчим комітетом, ми знаходимо компроміс, і приймаючи важливі рішення, на моє переконання, перемагають не політичні амбіції, а інтереси ковельчан.

500 років тому Ковель отримав ключі до успіху — самоврядні права. Місцеве самоврядування — це хороша можливість відчути нам з вами себе господарями у місті, де живемо. Кому, як не нам, робити для нього великі справи, турбуватись про його достойне сьогодення і майбутнє.




 

Читайте також:

25 січня 2019
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти