Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Ковель гостинно зустрічав учасників Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції

Ковель гостинно зустрічав учасників Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції

Учора Ковель зустрічав учасників Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ковель і Ковельщина в українській та європейській історії», приурочена 500-річчю надання місту Магдебурзького права.

70 дослідників нашого краю зібрались в народному домі “Просвіта”, аби поділитись своїми напрацюваннями. Їх прийшло послухати чимало юних ковельчан, людей, які цікавляться, чим жило місто у давнину і чим воно цікаве сьогодні.

Надзвичайно яскравий початок урочистого зібрання підготували наші митці. Зі сцени звучала посвята місту у виконанні автора Альони Малюги-Мельникової та “Пісня про Ковель”, написана Олегом Корнелюком, яку він представив разом з ансамблем "Колорит”.

Учасників заходу привітав заступник міського голови, співголова оргкомітету Ігор Прокопів. Він зазначив: “Ковель має за честь приймати Всеукраїнську конференцію. Приємно, що у наше місто приїхав цвіт української науки. Конференція, яка проходить у нашому місті раз у п’ять років, є однією із найбільш представницьких на теренах краю. Висловлюю вдячність авторам за неоціненні матеріали про наше місто. У Ковелі і надалі докладатимуть зусиль, щоб знати свою історію, прославляти її”.

Ігор Ярославович вручив Почесні грамоти міської ради людям, які доклали чимало зусиль, аби захід відбувся. Їх отримали кандидат історичних наук, завідувач кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, голова Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко, директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк, член Національної спілки письменників України, Національної спілки краєзнавців, Почесний громадянин міста Ковеля Анатолій Семенюк та колектив Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Ковельська конференція — це особлива подія. Вона проходить уже вчетверте та збирає дослідників з України, Білорусі. Тематика матеріалів є надзвичайно широкою.

Великий блок займають новітні дослідження діяльності національно-визвольних змагань на території краю. Багато праць присвячено сьогоденню, надзвичайно глибокими є дослідження з життя родини Косачів.

Що важливо, усі статті увійшли до збірника, який було випущено до конференції. Книги отримали ті, хто долучився до її написання. Згодом вони надійдуть у навчальниі заклади та бібліотеки Ковеля.

Про цінність цього видання говорив один із співорганізаторів конференції Анатолій Силюк: “Напрацювання, які оприлюднюються на конференції, важливі для історичної науки, краєзнавства в нашій області та в нашій державі”.

Анатолій Михайлович також акцентував на тому, що конференція прекрасно організована: “Велика подяка міській владі, яка зуміла підготувати захід на високому рівні. Хочеться побажати, щоб ковельчани поважали і любили свою історію так, як люблять її краєзнавці, які приїхали у місто”.

Підтримав свого керівника і кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек: “”Історія Ковеля та Ковельщини є багатою, унікальною, колоритною і, звичайно, є чим пишатися. Вважаю, що збірник матеріалів, який підготував оргкомітет, є дуже унікальним і сприятиме подальшим науковим дослідженням”.

У Ковель прибули гості зі столиці. Серед них і Акаш Крішон. Він уже впродовж десяти років вивчає історію нашого краю. Каже, що джерела про минуле міста над Турією досить добре збереглися, але ж сама історикографія не висвітлена. Особливо питання, пов’язані з міським самоврядуванням, зі становленням міста.

Як він відзначив Ковель уже в 1518 році був потужним поселенням, тому й отримав цей королівський привілей — Магдебурзьке право. І можна пишатись, що й у давні часи місто було регіоном спокою, коли навколо вирували збройні конфлікти. І незважаючи на навколишні перепетії, місцеве населення жило в правових рамках.

Щодо самої конференції, то молодий науковець відзначив, що вона є досить масштабною. А публікація збірника, його авторський колектив вказує на те, що у Ковелі зуміли зацікавити історією і поєднатим різні покоління. Тут мали змогу представити свої дослідження і аматори, і професіонали. Розвідки у минуле і сьогодення провели митці та історики, викладачі та чиновники. Але це все місцева громада, а також українці з інших регіонів, яким цікава Ковельщина.

“Україна неможлива без її частин, маленьких клаптиків — одним, з яких є Ковель. Важливо досліджувати історію кожного регіону. На конференції ми бачимо, що професіонали горять і запалюють аматорів. Давайте не будемо забувати, що для побудови майбутнього нам необхідно знати своє минуле”, - наголосив гість з Києва.

Учасники, з якими ми спілкувались, досить тепло відгукнулись про захід у нашому місті, про його надзвичайно хорошу організацію, багатогранність підготовлених матеріалів.

Особливу зацікавленість викликала ця подія у місцевого вчительства, адже у збірнику дуже багато досліджень, цікавих фактів, які неодмінно стануть хорошою базою для дискусій та обговорень на уроках історії, літератури.

Підсумовуючи результати роботи конференції, співголова оргкомітету Геннадій Бондаренко зазначив, що варто схвалити ковельський досвід. Матеріали неодмінно мають бути поширені серед навчальних закладів, бібліотек, вони мають бути доступними для студентів та учнів.

На його думку, конференція вдалася і вона ще раз засвідчила, що місту необхідні знання про свою історію, традиції, що у Ковелі бережуть надбання минулого і цінують сьогодення.

Завдяки спільним зусиллям влади та громади Ковель залишається гостинним, комфортним для життя та дозвілля європейським містом. Нам є чим пишатись і всі, хто відвідав наш славний Ковель, переконалися в цьому.















































 

Читайте також:

19 жовтня 2018
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти