Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

В історичному музеї - тематична експозиція «Скорботна свіча пам’яті»

В історичному музеї - тематична експозиція «Скорботна свіча пам’яті»

У Ковельському історичному музеї напередодні 85-х роковин Голодомору відкрито тематичну експозицію ,,Скорботна свіча пам’яті”. Виставка діятиме до грудня.

Представлені матеріали розповідають про страшну трагедію – Голодомор 1932-1933 років. У той час основний удар більшовицького режиму було спрямовано проти селянства, оскільки воно було носієм національної ідеї. А це стало неприпустимим в умовах тоталітарної системи.

Мешканці сіл мріяли бути господарями на власній землі. Радянська влада дала їм цю можливість. Проте через деякий час почала відбирати і змушували працювати на ній колективно, створюючи колгоспи. З болем і страхом вступали люди у ці господарства. Тих, хто не хотів йти суворо карали, висилали з рідних місць, називали куркулями, ворогами народу. Вирвані з корінням, вивезені товарняками до Сибіру, на Урал люди гинули у нужді й злиднях. Назад не повернулися мільйони людей.

А в Україні чекали прихід осені. Врожай 1932 року був добрий. Селяни здали державі податок. Проте їздили спеціальні продовольчі загони і забирали все до нитки. Люди ховали зерно, картоплю в ямах, криницях, у скиртах, на горищах, замазували в грубах. Та хіба вбережеш від пильного ока збирача? І спалахнув в Україні великий голод.

Протягом 1932-1933 років мільйони людей в Україні померли. Вони пішли з життя тому, що у них було забрано останній шмат – останню надію на порятунок.

У Ковельському історичному музеї відвідувачі мають можливість ознайомитись з матеріалами, які розповідають про трагедію, жах, біль, страждання українців у ті голодні роки.




 

Читайте також:

22 листопада 2017
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти