Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Поради юним ковельчанам при виборі професії

Поради юним ковельчанам при виборі професії

Юний друже!

Кожна людина обирає собі професію. Щоб прийняти правильне рішення, необхідно враховувати ряд факторів – власні побажання, психологічні особливості та можливості. Не слід забувати й про потреби ринку праці та уникати помилок, які можуть зробити вибір невдалим.

Перша - ставлення до вибору професії як до незмінної. У будь-якій сфері діяльності відбувається зміна занять, посад із підвищенням кваліфікації людини. При цьому найбільших успіхів досягає той, хто добре пройшов початкові етапи.

Проаналізуй ситуацію на ринку праці. Зверни увагу на те, що з'являються нові професії. Будь готовий до того, що прийдеться регулярно підвищувати кваліфікацію, освоювати суміжні спеціальності. Це зробить тебе цінним фахівцем.

Друга – існуючі думки про престижність професії. Економіст або психолог нітрохи не більш корисний для суспільства, ніж хімік або слюсар. Подумай, що для тебе авторитет фаху – гарна назва чи гідний заробіток та повага оточуючих.

Третя – вибір професії під впливом товаришів або з ними за компанію. Почуття групи, орієнтація на однолітків – позитивні особливості юнаків твого віку. Вони потрібні для освоєння норм поведінки в суспільстві, формування образу "Я" і самооцінки. Тому оглядайся на інших, порівнюючи себе із друзями, а не сліпо повторюючи. Намагайся побачити, чим ти відрізняєшся від товаришів і в чому ви подібні. Перш за все, обирай професію відповідно до своїх інтересів і здібностей. Інакше будеш володарем "модної" спеціальності, але не тієї, що приносить задоволення.

Четверта –при виборі фаху треба враховувати насамперед особливості виду діяльності, а не віддавати перевагу професії тільки тому, що тобі подобається або не подобається людина, що займається нею. Особливо небезпечне зачарування викладачем (якщо тебе захоплює щиросердність фізика – це не означає, що тобі подобається фізика сама по собі).

П’ята – бачення тільки зовнішньої сторони професії. За легкістю, з якою актор створює на сцені образ, стоїть напружена, буденна праця. А журналісти не завжди виступають у телепередачах – частіше вони перелопачують масу інформації, архівів, розмовляють із десятками людей перш, ніж підготують 10-хвилинне повідомлення.

Шоста – застарілі уявлення про характер праці в сфері матеріального виробництва. Усі спеціальностї, і насамперед робітничі, вдосконалюються. Для виконання трудових операцій використовується складна й цікава техніка, підвищується культура праці. Наприклад, комп'ютер впроваджується абсолютно всі сфери діяльності – аж до тваринництва.

Сьома – невміння або небажання розбиратися у своїх здібностях. Тут тобі допоможуть батьки, учителі, товариші, спеціалісти-профконсультанти центру зайнятості. Корисними також можуть виявитися психологічні тести.

Восьма – незнання або недооцінка своїх фізичних особливостей. Є професії, які можуть бути тобі протипоказані, оскільки спричинять погіршення стану здоров'я.

І насамкінець. Коли ти вирішуєш завдання з математики, то виконуєш дії в певній послідовності. Було б розумно так підійти і до вибору професії. Не сприймай жодні інструкції буквально, краще навіть, якщо ти творчо поставишся до справи й розробиш для себе свій власний план – список необхідних дій. Сюди можуть бути включені: збір інформації про спеціальності, аналіз освітніх пропозицій та попиту на ринку праці, об'єктивна оцінка своїх здібностей, схильностей, знань (за допомогою тестів або в інший спосіб) тощо.

Бажаємо успіхів та вдалого вибору!
 

Читайте також:

17 листопада 2017
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти