Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

25 років триває співпраця Ковеля і Вальсроде

25 років триває співпраця Ковеля і Вальсроде

Ми інколи не замислюємось, на що здатна людська доброта. Для неї не є перепоною ні кордони, ні мовні бар’єри, ні відстань у сотні кілометрів. Вона  уміє творити дива...

Ковелю 25 років тому  пощастило знайти надзвичайно щирих і великодушних друзів у Німеччині.

Уже чверть століття мешканці міста Вальсроде - представники благодійної організації «Допомога дітям Ковеля» зігрівають своїм теплом і любов’ю наших юних ковельчан, яким випала непроста доля. Ці діти пройшли уже випробування життям, на їхньому шляху трапилоь чимало труднощів, але, на щастя, їм зустрілись чудові люди, які дарують свою любов і тепло, зігрівають  увагою і турботою.

Ініціатором такої безкорисливої діяльності  був нині покійний Готфрід Галлєр, згодом його справу продовжив Міхаель Хааке. Щонайменше двічі на рік він разом з помічниками приїздить у Ковель – привозить до Різдва подарунки дітям з малозабезпечених, багатодітних сімей, та влітку, коли забирає чергову групу на відпочинок. З 1992 року на оздоровленні в Німеччині побувало близько півтори тисячі юних ковельчан. Перелік добрих справ організації досить великий. Зокрема, допомога ковельським дітям з обмеженими фізичними можливостями, організація і надання консультацій лікарів, допомога в лікуванні, підтримка одиноких людей літнього віку, які мешкають у стаціонарному відділенні територіального центру соціального обслуговування.

З нагоди ювілею відбулись урочистості у Вальсроде. У них взяли участь: офіційна делегація з міста Ковеля на чолі з секретарем міської ради Вірою Федосюк, бургомістр міста-партнера Гельма Шпьорінг, консул України в Гамбурзі. Приїхали німецькі родини з дітьми, а неповторного українського колориту дійству додав виступ  фольклорного гурту «Намисто». Рік тому Міхаель Хааке вперше побачив колектив і одразу закохався у його творчість, у вміння дівчат  передати у пісні українські звичаї і традиції, запалити публіку, зарядити оптимізмом. У цьому переконались і мешканці цього містечка, адже «Намисто» дало кілька концертів на різних сценічних майданчиках. Їм підспівували, а давні українські танці з ними виконувала і наша дітвора зі своїми новими друзями, і жителі містечка, які в цей час святкували ще і день міста. А завдяки «Намисту» він набув українського забарвлення.  

У святковий вечір з нагоди 25-річчя товариства «Допомога дітям Ковеля»  звучало безліч разів слово  «спасибі»  українською та німецькою мовами. Звісно одній людині таку справу не осилити. Працює команда однодумців, помічників, які наче злагоджений механізм, який впродовж багатьох років не перестає рухатись. А його локомотив - Міхаель Хааке. Він увесь свій вільний час присвячує благодійництву. Цим перейнялась і його дружина Пітра, яка його підтримує у всьому. 

Віра Федосюк від імені міського голови Олега Кіндера, усієї ковельської громади, себе особисто подякувала Міхаелю і усім його однодумцям за добро,  безкорисливість,  благородні справи,  доброчинну діяльність,  теплий прийом ковельських дітей та організацію для них цікавого і незабутнього  відпочинку та вручила голові організації пам’ятну віднаку.

Також Віра Іванівна, звертаючись до бургомістра Вальсроде, висловила сподівання, що співпраця між містами буде лише зміцнюватись і розвиватись та подякувала за підтримку і допомогу в організації цікавого дозвілля для наших дітей. За те, що у щоденних турботах вони не забувають про головне – творити добро, дарувати надію, дбати про ближнього.

А як мило було спостерігати, коли наші діти ніжно обіймають своїх «других батьків», як вони горнуться до них, а ті – відповідають їм взаємністю.

Годинами про це може розповідати людина, яка впродовж семи років супруводжує нашу групу в Німеччині - Любов Семенюк. Вона разом зі своїми помічниками проводить титанічну роботу. Впродовж двох місяців вони оформляють усі документи для поїздки,  є комунікаторами між сім’ями, Міхаелем і рідним Ковелем.

За словами Любові Іванівни, у сімей, які беруть наших діток, та Міхаеля - золоті серця. Вони, познайомившись із своїми маленькими підопічними з України, прагнуть допомагати, підтримувати, турбуватись про них. Знаходять можливість приїхати у Ковель, запрошують  до себе в гості. Незабаром одна німецька родина Андре і Габі будуть на весіллі у своєї улюблениці, яка їм так припала до серця, що велику частину свого дитинства і юності вона прожила у цих надзвичайно добрих і гостинних людей. Вони, до речі, запросили усю українську делегацію до себе додому на частування. А мешкають вони у селі, де можна було ближче познайомитись з німецьким побутом.

Особливістю святкування була участь в заходах дітей, заради яких і діє згадана організація. Програма свята містила, насамперед, цікаві і змістовні заходи для юних ковельчан, розважальні програми, екскурсії. Саме в цей час у Німеччині на оздоровленні перебувало 47 дітей з числа пільгових категорій - малозабезпечених, багатодітних родин, дітей-сиріт та напівсиріт.

Швидко для дітвори пролетів місяць в Німеччині. Вони повернулись додому, і крім подарунків, привезли безліч позитивних вражень, а їх маленькі серця наповнились безмірним добром тих людей, які стали для них рідними, хоча і мешкають за тисячу кілометрів у далекому німецькому Вальсроде. Міхаель теж супруводжував своїх маленьких гостей до їх рідного міста.

Він привіз одну групу, а уже планує відпочинок юних ковельчан у наступному році. Бо як  він говорить,  це уже справа його життя і він не може зупинятись, і далі, поки вистачає сил, буде цим займатись. Його добро уже давно отримало безвіз.


Фольклорний гурт «Намисто» дякує усім, хто допоміг в організації поїздки у Німеччину.










Читайте також:

11 липня 2017
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти