Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

Щоб запобігти переплаті пенсії

Щоб запобігти переплаті пенсії

Відповідно до діючого законодавства громадянин, який має право на різні види пенсій, може отримати лише одну за його вибором. Про прийняття на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім’ї, зміну місця проживання та інші обставини, що можуть вплинути на пенсійне забезпечення, пенсіонери зобов’язані негайно повідомляти органи, що призначають та виплачують пенсію. Але іноді вони своєчасно не повідомляють про дані обставини і тоді виникають переплати і недоплати при виплаті пенсій.
Зазначаємо, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонерів або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті особою добровільно шляхом перерахування через установу банку або стягуються на підставі рішень управління Пенсійного фонду, згідно ст.50  ЗУ „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” в розмірі 20 відсотків пенсії, чи в судовому порядку.
Наводимо перелік основних виплат, які призначаються до пенсій виключно непрацюючим особам або розмір яких безпосередньо залежить від того, чи працює пенсіонер:
- надбавки непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім'ї. Розмір такої надбавки на одного утриманця складає 150 грн. на місяць. Слід додати, що при наявності в сім’ї двох або більше непрацюючих пенсіонерів кожний непрацездатний член сім’ї, який перебуває на їх спільному утриманні, враховується для нарахування надбавки тільки одному з пенсіонерів за їх вибором;
- пенсії за вислугу років виплачуються лише за умови залишення роботи, яка дає право на цю пенсію;
- пенсії по інвалідності, що обчислені у розмірі пенсії за віком, пенсіонерам-інвалідам, які не досягли пенсійного віку, та мають необхідний стаж відповідно до ст.33 Закону України “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування ”, лише за умови залишення роботи;
- пенсії у зв`язку з втратою годувальника, що призначаються непрацюючим членам сім`ї померлого, які зайняті доглядом за дітьми померлого годувальника до досягнення ними восьми років;
-  індексація пенсій відповідно до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення".
Нагадуємо, що до 1 січня 2015 року за жінками  зберігалося право виходу на пенсію в 55 років. Але за двох умов — за наявності не менш як 30 років страхового стажу та обов’язкового звільнення з роботи, тобто виплата дострокових пенсій припиняється до досягнення пенсійного віку, якщо жінка знову влаштувалася на роботу.
З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, яким продовжено до 31 грудня 2016 року особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам, розмір пенсії яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Таким особам пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків від призначеного розміру пенсії, але не менше ніж 1611 грн. (1074 грн.*150%), а з 1 травня – 1695 грн.. Даний порядок не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ”, тобто таким пенсіонерам пенсія виплачується в повному розмірі.
Окремо слід зупинитися   на виплаті пенсій особам, які працюють на посадах та на умовах, передбачених Законами України “Про державну службу ”, “Про прокуратуру ”, “Про судоустрій і статус суддів ”. Призначені їм  пенсії (щомісячне довічне грошове утримання ) у період з 01.04.2015 року до 31.12.2016 року не виплачуються. Це обмеження не застосовується до інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Після звільнення з роботи виплата пенсії поновлюється.    
Пенсіонери, які є фізичними особами - підприємцями або працюють на умовах, передбачених законодавством, у фізичних осіб-підприємців, належать до категорії працюючих пенсіонерів. Є випадки, коли особи, зареєструвавши свою підприємницьку діяльність ще в 90-х роках, не повідомили про це органи Пенсійного фонду. До того моменту, поки цими громадянами не буде надано довідку-повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, вони значаться в органах Пенсійного фонду працюючими пенсіонерами. А це впливає на їх пенсійне забезпечення.
Статус пенсіонера працюючий чи непрацюючий і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначать за матеріалами пенсійних справ та даними системи персоніфікованого обліку. Надавати окремо  документи необхідно лише тим пенсіонерам, хто своєчасно не виконав передбачене законом зобов’язання протягом десяти днів поінформувати органи Фонду про працевлаштування/звільнення з роботи.
Шановні пенсіонери! Щоб запобігти переплаті пенсії у зв`язку з неповідомленням про працевлаштування, необхідно при зарахуванні на роботу повідомити про це управління Пенсійного фонду України   шляхом подання заяви щодо працевлаштування  та надати документи, що підтверджують дату прийому на роботу. Краще попередити безпідставне одержання  пенсійних виплат, ніж потім утримувати суми переплат з пенсії. Адже кожен пенсіонер при призначенні пенсії підписує заяву, в якій зобов’язується  своєчасно  повідомляти органи, що призначають та виплачують пенсію про всі обставини, що можуть вплинути  на його  пенсійне забезпечення. А також необхідно повідомити і про звільнення з роботи, оскільки за даними персоніфікованого обліку в  точності неможливо визначити з якого саме числа  пенсіонер  звільнився з роботи, а  в трудовій книжці, чи у витязі з наказу є  точна дата звільнення, від чого і залежить повернення коштів пенсіонеру.



Ковельське об’єднане управління Пенсійного фонду України


Читайте також:

14 квітня 2016
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти