Дорогі друзі!

Інтернет-ресурс, на якому ви перебуваєте, припинив свою роботу.

Представляємо Вам нову версію сайту Ковельської міської ради: https://kowelrada.gov.ua.

У Ковелі діє виставка «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір»

У Ковелі діє виставка «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір»

Напередодні Дня Соборності України в Ковелі почала діяти банерна виставка «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір». Інформація, яку подано в банерах, розповідає про перебіг подій революції 1917-1921 років в різних регіонах України, а також про український національний рух за межами нашої держави.
Проєкт створений Українським інститутом національної пам'яті спільно з партнерами з Інституту історії України Національної академії наук та Державної архівної служби.
Загалом виставка складається з 15 банерів, які в стислій формі за допомогою текстового матеріалу та фотоілюстрацій подають в хронологічному порядку основні віхи подій 1917-1921 років. Матеріали виставки демонструють, як державотворення та боротьба за незалежність об’єднала усі українські землі. Кожен з банерів розповідає про окремий регіон України – Київщину, Волинь, Січеславщину, Поділля, Полтавщину, Таврію, Крим, Слобожанщину, Херсонщину, Чернігівщину, Галичину, Буковину та Закарпаття.  Потужна хвиля національного відродження в усіх регіонах є однією з спільних рис революційних подій сторічної давнини. Активізується політичне і громадське життя. Відбуваються численні мітинги, демонстрації з синьо-жовтими прапорами, з’їзди. Українські політичні партії та громадські організації виходять з підпілля. Відроджуються осередки «Просвіти», а по селах засновуються селянські спілки. В Криму, паралельно з українським, розгортається і кримськотатарський національний рух. З ним рахувалися Тимчасовий уряд і Центральна рада, які трималися курсу на приєднання півострова. 
У свою чергу, більшовики намагались дестабілізувати ситуацію та організовували заколоти в усіх регіонах – захоплювали заводи, шахти, залізниці, банки, тощо. Після захоплення українських земель, більшовики жорстоко розправлялися не лише зі своїми противниками, а й чинили терор щодо місцевого населення, застосовували розстріли та репресії.
 
Окремий банер розповідає про українську діаспору в США, Канаді, діяльність політично активних українців в Москві, Петрограді, Владивостоці, Баку, Відні та інших містах. Північноамериканські українці організовували збір коштів для Української Центральної Ради. Видавали україномовну газету, де регулярно публікувалась інформація про події в Україні. В усіх губерніях Російської імперії, у військових формуваннях, почали діяти українські організації, формувалися українські полки, курені, сотні, які вирушали на захист України. Більшовики активно протидіяли українському національному рухові на теренах Росії – активістів висилали, ув’язнювали, розстрілювали.
 
На сайті Українського інституту національної пам’яті зазначається, що у роботі над створенням виставки взяли участь співробітники регіональних представництв Українського інституту національної пам’яті. Кожен з них запропонував важливі віхи та акценти для представлення подій Української революції у своєму краї.  Завдяки архівним, музейним та приватним колекціям, наданим у розпорядження авторів, виставка наповнилася унікальними фотографіями тієї доби.

 
Банери можна оглянути у виставковій залі Ковельського історичного музею (вул. Незалежності, 89) до 8 лютого. Електронна версія виставки доступна на сайті Українського інституту національної пам’яті:
 https://uinp.gov.ua/vystavkovi-proekty/vyskavka-ukrayinska-revolyuciya-1917-1921-regionalnyy-vymir
 
 
Василина Столярчук, 
науковий співробітник Ковельського історичного музею 

 

Читайте також:

21 січня 2022
Ковель VS Covid
Станом на 04.02.2022 
Захворіли за добу: 149
Одужали за добу: 81
Кількість хворих  в стац. МТМО: 45
Фотогалерея
Служба зайнятості
Посилання на сайти